Projects

Om ni finner något projekt eller dansstycke intressant, hör gärna av er för mer information eller bokning!

For information in English contact me!


Aktuella projekt 2022:

Utställningen Aerpie börjar turnéra

Aktuell med föreställningarna Akti lij, Ájttega och Mannem vuajnah.

Fortsätter sommardans projektet Dans Hemleverans


Aktuella projekt 2021: 

Släpper dansfilmen Juhtijh på den första samiska dansfilmfestivalen Låvda. läs mer om festivalen här.

Om dansfilmen juhtijh: 

”Under lång tid har jag planerat att göra en dansfilm som hyllar samisk kultur genom att berätta hur viktig naturen är för vår överlevnad. Detta är något som verkligen ligger i tiden nu med klimatfrågor och aktiva unga aktivister inom klimatfrågor.

Filmen kommer att baseras på hur samerna alltid sett moderjord som huvudpelare i kulturen och hur vi alltid tagit hand om naturen för att kunna föra traditioner vidare. Den kommer även belysa dagens problematik med till exempel renskötsel och rådande klimatförändringar.

Målet är att skapa en stark tankeväckande dansfilm som kommer kunna användas i många olika forum.”

Köp in filmen till event genom att kontakta mig!


Projektet Aerpie startades hösten 2020 av och med mig (Marika) och Madeleine Renhuvud. Just nu är projektet Aerpie i sitt slutskede och öppning/premiär av utställning med tillhörande föreställning är satt till 5 Februari 2022 i Röros i samband med den samiska nationaldagen 6 februari. Se information kring projektet i dokument nedan.

Infoblad Aerpie

Utbudsblad aerpie

För bokning och mer information – lämna kommentar eller kontakta mig


Under sommaren 2021  fortsatte jag projektet Dans Hemleverans men skapade denna gång tillsammans med 6 ungdomar mellan 14-17 runt om i landet. Vi skapade tillsammans 3 kortare dansstycken och turnerade med dem runt om i Dalarna. Projektet kommer att återkomma till sommaren 2022. 

För mer information och ansökan: info@marikarenhuvud.se


Barndansföreställningen Akti Lij går nu att boka!

Skapad av mig (Marika) och Liv Aira. En dansande familjeföreställning om samiska berättarsagor.

Premiär: Maj 2021 Jokkmokk.

Mer info och bokning: https://www.livaira.se/aktilij


Föreställningen Mannen vuajnah med premiär 2019 går fortfarande att boka till eran kommun! Nästa förväntade föreställning: 1-2 Oktober i Röros under den samiska kulturfestivalen Raasten Rastah.

Här hittar ni programblad till föreställningen:   210x140mm-broschyr-8sid


Jag håller i dansklasser och workshops där jag ger ut information om Sveriges urbefolkning samerna. Klasserna innehåller grunder från moderndans men fokus ligger på att lära om samernas kultur genom improvisation och eget skapande.

Jag har alltid trott på att man får mer kunskap av att lära sig genom rörelse och dessa workshops ger en stor bredd av danskunskaper samtidigt som man får en större förståelse för den samiska kulturen. Klasserna är riktade till barn i åldrarna 4-13 men skulle även kunna anpassas till äldre barn eller vuxna.

 


Projekt 2020:

Under sommaren 2020 skapade jag dansstycket Avoe genom projektet Dans Hemleverans i samarbete med Region Dalarna. Dansare var jag och min praktikant Celina Andersson. 


Under 2020 var jag en av dansarna i föreställningen Maddu av Petra Howard. 


Jag var även med som dansare i projektet Ájttega av Liv Aira, som resulterade i en dansföreställning med premiär 6 Februari 2020 och följande turné hösten 2020. 


Slutet av 2020 påbörjade jag och Liv Aira vårat gemensamma barndansprojekt – Akti Lij.


Projekt 2019:

September 2019 hade jag premiär med föreställningen Mannem Vuajnah som betyder ”Ser du mig” på sydsamiska. Jag tycker att det är otroligt viktigt att omvärlden börjar öppna upp ögonen och faktiskt se oss samer. Se vår kultur och hur det faktiskt är att tillhöra ett urfolk.  

Jag vill med hjälp av föreställningen bygga broar mellan kulturer och försöka skapa en förståelse oss emellan så att vi samer i framtiden kan få ett mer rättvist bemötande än vi många gånger får idag. 

Föreställningen turnerade sedan runt om i Sverige 2019 och vår 2020. 


Projekt 2018:

Året började storslaget då jag satte upp dansstycket ”Mijjieh daesnie” under jubileumsveckan Staare 2018. Stycket handlar om att visa att vi samer finns och fortfarande är verksamma inom vår kultur. Därav namnet, som betyder ”Vi är här”. Stycket dansades av mig och Kajsa Nilsson. Trailer till stycket finns under fliken ”portfolio”.


Under veckan i Staare hade jag även mina första workshops i bugg och sydisdans så från och med nu är jag även bokningsbar i dessa kurser.

Under sommaren har jag fortsatt med mina dansklasser för barn och unga och hade en fantastisk vecka i Idre och en i Sveg då flera grupper av barn kom och dansade med mig varje dag. Vi satte upp en föreställning till sista dagen som var lyckad både för mig och barnen. Dansveckan för barn och unga går att önskas eller beställas som sommarlovsaktivitet till mindre orter där det annars inte finns dans.


Projekt 2017:

I December fick jag erbjudandet att vara med i Play Practice Apprenticeship program i Bangalore, Indien. Programmet var riktat till proffesionella dansare/koreografer som ville utforska moderndans, improvisation, egna idéer och påbörja egna projekt. Jag startade upp ett projekt jag länge haft idéer om och det resulterade i duetten ”We are still here”.

Med min duett vill jag berätta en historia om oss samer, hur vi tagit hand om naturen och aldrig lämnat några spår efter oss, och att det därför är svårt för oss att hävda vissa platser, men att vi fortfarande är här och verkar inom vår kultur. Jag tar upp problem som vi samer haft och till viss del fortfarande har med Svenska staten och för mig är det här det största jag gjort år 2017 och jag tar med mig detta in i 2018 och planerar att utveckla detta stycke till något större.


I april 2017 var jag aktiv i föreställningen Trace/Re-Trace med min duett ”Dihte”. Ingången till duetten var manligt/kvinnligt och jag utgick såklart från min samiska identitet. I den samiska kulturen är det enligt mig ett speciellt sätt att se på vad som är manligt och vad som är kvinnligt och när jag ser på mig själv inser jag att det finns lika mycket man/kvinna i oss alla. Därför kallar jag stycket ”Dihte”, för på samiska har vi inget namn för han eller hon, vi använder bara Dihte.


Jag har de senaste 2 åren haft en sommarlovs workshop för barn mellan 7-13 år i Idre. Workshopen är riktat till barn i glesbygds områden då det inte finns dans som aktivitet. Jag är själv uppvuxen i ett litet samhälle och tycker att alla borde ha rätten att få dansa, därför startade jag upp dessa workshops, för att ge alla barn en chans att få lära sig att dansa. 

Planen är att fortsätta med dessa workshops och även ta det vidare till andra små orter där det annars under året inte finns dans som aktivitet.


Jojk: 

Jag har även jojkat på olika invigningar, så som Orsa björnpark och Lopme naestie-samiska kulturdagar, och bröllop så jag finns också att boka som jojkare 


Annat:

År 2017 var jag aktiv i reality-serien Min Squad som visades i fler små klipp på svtplay och lite färre längre program på UR TV2. Serien följer 6 olika ungdomar från Sveriges olika minoritetsgrupper där jag representerar Sydsamiskan. 

Under 2018 spelar vi in säsong 2 och serien har start på TV2 den 3:e Juni. 

Säsong 1 hittar ni här på svtplay:

https://www.svtplay.se/min-squad

https://www.svtplay.se/min-squad-xl