Projects

Om ni finner något projekt eller dansstycke intressant, hör gärna av er för mer frågor eller bokning!


Projekt för 2019: 

Föreställningen mannen vuajnah är i full gång och går att boka till eran kommun till och med 2020. Just nu går den att se i Stockholm på riksteatern den 7:e November. Biljetter till föreställningen hittar ni på första sidan!

Här hittar ni programblad till föreställningen:   210x140mm-broschyr-8sid


Jag håller i dansklasser och workshops där jag ger ut information om Sveriges urbefolkning samerna. Klasserna innehåller grunder från moderndans men fokus ligger på att lära om samernas kultur genom improvisation och eget skapande.

Jag har alltid trott på att man får mer kunskap av att lära sig genom rörelse och dessa workshops ger en stor bredd av danskunskaper samtidigt som man får en större förståelse för den samiska kulturen. Klasserna är riktade till barn i åldrarna 4-13 men skulle även kunna anpassas till äldre barn eller vuxna.

Gör som kulturcenter Asken i Borlänge och boka dessa klasser i skolorna i eran kommun! 

https://www.borlange.se/barn-och-utbildning/kulturcentrum-asken/grundskola-utbud/ar-4-6-pedagogiskt-utbud/dans—marika-renhuvud/ 

 


I December 2018 drog jag igång med projektet Mannem Vuajnah som betyder ”Ser du mig”. Jag tycker att det är otroligt viktigt att omvärlden börjar öppna upp ögonen och faktiskt se oss samer. Se vår kultur och hur det faktiskt är att tillhöra ett urfolk.  

Projektet kommer att resultera i en föreställning om just den samiska kulturen och hur det är att tillhöra den. 

Jag vill med hjälp av föreställningen bygga broar mellan kulturer och försöka skapa en förståelse oss emellan så att vi samer i framtiden kan få ett mer rättvist bemötande än vi många gånger får idag. 

Föreställningen kommer att ha premiär i September 2019 och kommer turnera runt om i Sverige. Den går redan nu att bokas in och det gör ni lättast genom att kontakta mig via mail. Mina kontaktuppgifter hittar ni under fliken ”kontakt”.

Projektet har hittills flera olika sponsorer och samarbetspartner men självklart vill vi att det ska kunna växa och bli ännu större då detta är ett väldigt viktigt ämne att ta upp! Är ni ett företag eller kanske bara en privatperson som på något sätt vill hjälpa till eller sponsra detta projekt så tveka inte att höra av er till mig för mer information eller andra frågor!


Projekt 2018:

Året började storslaget då jag satte upp dansstycket ”Mijjieh daesnie” under jubileumsveckan Staare 2018. Stycket handlar om att visa att vi samer finns och fortfarande är verksamma inom vår kultur. Därav namnet, som betyder ”Vi är här”. Stycket dansades av mig och Kajsa Nilsson. Trailer till stycket finns under fliken ”portfolio”.


Under veckan i Staare hade jag även mina första workshops i bugg och sydisdans så från och med nu är jag även bokningsbar i dessa kurser.

Under sommaren har jag fortsatt med mina dansklasser för barn och unga och hade en fantastisk vecka i Idre och en i Sveg då flera grupper av barn kom och dansade med mig varje dag. Vi satte upp en föreställning till sista dagen som var lyckad både för mig och barnen. Dansveckan för barn och unga går att önskas eller beställas som sommarlovsaktivitet till mindre orter där det annars inte finns dans.


Projekt 2017:

I December fick jag erbjudandet att vara med i Play Practice Apprenticeship program i Bangalore, Indien. Programmet var riktat till proffesionella dansare/koreografer som ville utforska moderndans, improvisation, egna idéer och påbörja egna projekt. Jag startade upp ett projekt jag länge haft idéer om och det resulterade i duetten ”We are still here”.

Med min duett vill jag berätta en historia om oss samer, hur vi tagit hand om naturen och aldrig lämnat några spår efter oss, och att det därför är svårt för oss att hävda vissa platser, men att vi fortfarande är här och verkar inom vår kultur. Jag tar upp problem som vi samer haft och till viss del fortfarande har med Svenska staten och för mig är det här det största jag gjort år 2017 och jag tar med mig detta in i 2018 och planerar att utveckla detta stycke till något större.


I april 2017 var jag aktiv i föreställningen Trace/Re-Trace med min duett ”Dihte”. Ingången till duetten var manligt/kvinnligt och jag utgick såklart från min samiska identitet. I den samiska kulturen är det enligt mig ett speciellt sätt att se på vad som är manligt och vad som är kvinnligt och när jag ser på mig själv inser jag att det finns lika mycket man/kvinna i oss alla. Därför kallar jag stycket ”Dihte”, för på samiska har vi inget namn för han eller hon, vi använder bara Dihte.


Jag har de senaste 2 åren haft en sommarlovs workshop för barn mellan 7-13 år i Idre. Workshopen är riktat till barn i glesbygds områden då det inte finns dans som aktivitet. Jag är själv uppvuxen i ett litet samhälle och tycker att alla borde ha rätten att få dansa, därför startade jag upp dessa workshops, för att ge alla barn en chans att få lära sig att dansa. 

Planen är att fortsätta med dessa workshops och även ta det vidare till andra små orter där det annars under året inte finns dans som aktivitet.


Jojk: 

Jag har även jojkat på olika invigningar, så som Orsa björnpark och Lopme naestie-samiska kulturdagar, och bröllop så jag finns också att boka som jojkare 


Annat:

År 2017 var jag aktiv i reality-serien Min Squad som visades i fler små klipp på svtplay och lite färre längre program på UR TV2. Serien följer 6 olika ungdomar från Sveriges olika minoritetsgrupper där jag representerar Sydsamiskan. 

Under 2018 spelar vi in säsong 2 och serien har start på TV2 den 3:e Juni. 

Säsong 1 hittar ni här på svtplay:

https://www.svtplay.se/min-squad

https://www.svtplay.se/min-squad-xl